Bron över floden. Bron över floden Kwai: musik i filmklassikern från 1957 2019-11-25

Tajo

bron över floden

Erland Den 21 juli 1958 hade den brittiska filmen Bron över floden Kwai The bridge on the river Kwai svensk premiär på biografen Royal i Stockholm. Den vann sju, bland annat för , och. Regissör var David Lean och rollen som överste Nickolson spelades av Alec Guinnes. Men kommer de att lyckas? Malcolm Arnold sågs emellertid under sitt liv främst som en kompositör av västerländsk konstmusik, och han har bland annat skrivit nio symfonier. Bron över floden Kwai blev världskänd av Hollywoodfilmen från 1957, men denna bro i betong och stål används fortfarande och fungerar både som viktig transportförbindelse och som länk till det förflutna. Japanerna som ockuperat Thailand beslutade i juni 1942 att för militära ändamål bygga en järnväg mellan Thailand och Burma. Men när en arméläkare frågar Nicholson om de var tvungna att bygga bron så bra de bara kunde svarar han att läkaren har mycket att lära om armén och att de bara gjort sin plikt som krigsfångar.

Next

Bron över floden Foyle 7 april 2014 kl 14.03

bron över floden

I filmen visslas det glada huvudtemat av soldater, och det ger nästan lite cirkuskänsla. Det är min förhoppning att du finner innehållet i Tidsspegeln såväl berikande som intressant. Amerikanska flottan vill inte ha tillbaka en person som är både flykthjälte men också bedragare och överför honom till brittisk tjänst utan hans egen vetskap. Det tema som har kommit att förknippas allra mest med filmen är det som ni kan höra i klippet ovan. Men orsaken till att Nicholson vill bygga en riktig bro är primärt att stärka fångtruppernas moral samt visa japanerna att de brittiska trupperna kan bygga en riktig bro.

Next

Bron över floden Kwai: musik i filmklassikern från 1957

bron över floden

Filmen Bron över floden Kwai var löst baserad på brons historia, men gjordes under missuppfattningen att bron gick över floden Kwai. Arbetskraften skulle bestå av 61 000 krigsfångar samt slavarbetare från ockuperade länder - och många av dem skulle dö vid bygget av det som kom att kallas Dödens Järnväg. Parallellhistorien i filmen hade Wiliam Holden som rollinnehavare. Målet med detta e-magazin är att med spegelns hjälp återreflektera och belysa såväl militärt tekniskt intressanta lösningar som händelser som vi glömt. Den engelske officeren Nichols vägrar finna sig i förödmjukelserna som fångenskapen innebär.

Next

Bron över floden Foyle 7 april 2014 kl 14.03

bron över floden

Uppför floden från Kanchanaburi står en ospektakulär bro som har blivit ett nationellt landmärke. Just när han hoppas få åka hem delges han uppgiften att han är avslöjad, och dessutom nu tillhör brittiska armén. Underligt nog gick bron ursprungligen inte över floden Kwai, men över floden Mae Klong. Han blir då mycket motvilligt i princip tvungen att följa med på det planerade kommandouppdrag som syftar till att återvända och spränga bron, som snart tros vara färdigbyggd. Politikerna hoppas att deras projekt ska föra människor närmare varandra igen. . Bron över floden Kwai har musik utrustad med både allvar och en stor gnutta humor.

Next

Dreamfilm

bron över floden

Via radio får man uppgifter att det första tåget väntas inom kort och man beslutar sig därför för att vänta med sprängningen till följande dag, med syfte att få tåget med i raset. Därmed skulle japanerna kunna transportera trupper från Singapore genom Thailand för att därefter angripa Burma och senare Indien. Malcolm Arnold blev lovprisad i höjden för sin mångsidiga musik till Bron över floden Kwai, och han tilldelades också en Oscar för bästa musik vid galan år 1958. Om du vill skicka in ett upphovsrättsanspråk,. Den riktiga bron över floden , dock med vissa delar utbytta.

Next

Tajo

bron över floden

I den nya dokumentären skildrar hon stadens och invånarnas strävan efter att börja om och lägga det förflutna bakom sig. Men kommendanten har också ett starkt tryck på sig att få bron färdigbyggd före den 12 maj. Broarna var en del av den japanska Dödens järnväg, som gick från Thailand till Burma, så kallad på grund av att byggandet ledde till att fler än 100 000 män omkom, på grund av olyckor, brutalitet och svält. Om du vill se mer av den krokiga floden Kwai Yai kan du ta en båttur med någon av de lokala arrangörerna. Filmen var ovanligt lång och följdes snart av ett stort antal filmer med fokus på krigsfångar under andra världskriget. Shears ogillar förutom japanerna även överstelöjtnant Nicholsons metoder och han lyckas fly, men bara för att bli avslöjad som bedragare vid ett träningsläger för brittiska kommandosoldater.

Next

Tajo

bron över floden

Händelser som kanske inte ligger så långt tillbaka i tiden men som i bruset av allt nytt kommit att skymmas av tidens gång. Denna järnväg skulle utgå från Ban Pong i Thailand och gå längs Khwae Noi genom de Tre pagodernas pass för att senare förbindas med järnvägen som gick mellan Rangoon och Ye. Stadens två stora invånargrupper, katoliker och protestanter, lever sedan decennier åtskilda på varsin sida av floden Foyle som rinner genom centrum. Det är en av de där riktiga klassikerna som man borde har sett men troligen inte har. En parallellhandling beskriver hur en amerikansk menig soldat vid namn Shears spelad av lyckats bli tagen för att vara en sjöofficer genom att byta uniform med en död Commander.

Next

Dreamfilm

bron över floden

Ta tåget över bron från stationen på östra sidan eller vandra längsmed stigen som sträcker sig längsmed brons sidor för att ta in utsikten. Det är hans lokalkännedom om området kring bron som kommandogruppen behöver. Nicholson utsätts då för genom att bland annat placeras i ett slags mycket litet skåp, utställt mitt i den stekheta solen. Turisterna började strömma till, inte minst efter den så småningom berömda filmen och thailändarna fann sig stå inför ett turistiskt problem: det fanns ingen bro över Kwai! När filmen blev internationellt uppmärksammad beslutade Thailand att ändra flodens namn, så att det skulle finnas en bro över floden Kwai trots allt. Filmen spelades in i Sri Lanka och filmbrons arkitektur var en helt annan än verklighetens två broar! Det som definitivt får överste Saito att lita på Nicholson är att han visar att bron måste flyttas en bit på grund av att den börjats byggas i lera, vilket aldrig kommer att hålla. De är placerade för att bygga en järnvägsbro över floden som en del av en japansk järnväg mellan största stad och det av japanerna nyligen erövrade.

Next

Dreamfilm

bron över floden

Allt material som misstänks vara, eller är upphovsrättsskyddade enligt Lag 1960:729 om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, är lagrade och levereras av tjänster som inte är kopplade till streamtajm eller de som ansvarar för streamtajm, på någott sätt och vis. Han hoppas dock även att bron kommer användas efter att kriget har tagit slut och anser inte att bron har något större strategiskt värde. Bron som står idag gör det återigen möjligt för tåg att korsa floden Kwai Yai. Bron över floden Kwai är en krigsfilm om en brokonstruktion i Burma under andra världskriget. Nicholson, chef för engelsk bataljon överste Saito, kommendant vid det japanska krigsfångelägret Major Clipton, bataljonsläkaren Lieutenant Joyce, kanadensare Colonel Green Major Reeves Major Hughes Grogan, soldat Baker, soldat sjuksköterskan kapten Kanematsu löjtnant Miura, japansk ingenjör Yai, den siamesiske vägvisaren siamesiska flickor - bärare Bolag En grupp allierade soldater hålls fångna, djupt inne i Burmas djungler under andra världskriget. Allmän fråga om Svensk Filmdatabas Det är faktafel på sidan Jag vill lägga till en uppgift.

Next