Dekantere vin. Dekantere vin, dekantering, lufte vin med karaffel, dekanter, vinlufter Vinturi 2019-11-30

Derfor skal vinen dekanteres

dekantere vin

Øvelsen vil give dig erfaring til at vurdere, hvad dekantering gør ved vin, og hvordan du selv foretrækker din vin. De fordamper og giver plads til den frugtige aroma, der træder mere i kraft. . Tanninerne og syren i vinen vil fornemmes blødere og mere afrundet efter en dekantering. I det store sortiment finder man også en række karafler, der alle er specialdesignede til at passe godt på din vin.

Next

Dekantere vin, dekantering, lufte vin med karaffel, dekanter, vinlufter Vinturi

dekantere vin

Måske fordi jeg synes, det er fascinerende at slynge, duft og smage på en vin, der lige er åbnet, opleve hvordan den nu havde det i flasken og derfra følge udviklingen, idet den kommer mere og mere i kontakt med luften. Hold øye med vinen, når du får lyset gjennom halsen, ser du godt når bunnfallet kommer sigende. Bundfaldet består af garvesyre og farvestoffer, som med tiden udskilles og bundfalder i flasken. Det er slet ikke enkelt at producere nagelfaste konklusioner om dekanteringens velsignelser eller forbandelser. I tillegg tilføres luft, og det kan ha stor innvirkning på smaken, som oftest med positivt fortegn.

Next

Dekantering af vin

dekantere vin

På den måde sikres der, at den hverken er grumset eller for bitter. Argentinas vine får dog også de kølige vinde, som de har brug for. Væk med bundfaldet At dekantere en vin kan have den åbenlyse virkning, at man får skilt bundfaldet fra selve vinen, så den ved ophældning i glassene ikke bliver uklar og grumset. Nogle vine skal have lov til at ånde, før de åbner sig. Særligt besværligt kan det være, hvis karaflen har indtørrede pletter af vinrester siddende. Der er både de og slanke modeller, der også gør sig fint som vandkaraffel. Bundfald oplever man oftest i vine med nogle år på bagen.

Next

Dekantering af vin

dekantere vin

Husk dog at skylle efter med rent vand inden tørring. Deres vinkarafler findes i traditionelle udformninger, såsom den bredbundede og den høje karaffel med glasprop som låg. Dekantering skulle gøre en forskel ved at vinen dels bliver iltet under omhældningen, dels får den større overflade i karaflen, så den der kan blive iltet hurtigere. Og hvordan dekanterer du den bedst muligt? Temperaturen er vigtig for smagsoplevelsen, men det er for det meste kun nødvendigt at dekantere vinen på baggrund af temperaturen, hvis vinen er blevet opbevaret under forkerte forhold. Og så pynter en karaffel på et veldækket bord. Og er det ødelæggende for vinen og vinoplevelsen? I tillegg tilføres luft, og det kan ha stor innvirkning på smaken, som oftest med positivt fortegn.

Next

Dekantering af vin

dekantere vin

Sådan dekanterer du din vin At dekantere en vin er rent faktisk ret simpelt. Jo yngre og lettere vin, desto køligere bør den serveres, og jo ældre og mere kompleks vinen er, desto varmere bør den være, når den serveres. Selv helt almindelige konsumvine fra supermarkedets hylder har godt af en tur på en karaffel. Her får vinen en stor overflade til forskel fra den lille overflade i vinflaskens hals. Vinen skal serveres og skænkes med omtanke, ved rette temperatur og gerne i de passende vinglas. For det første påvirker glasvalget din oplevelse. Helt bortset fra at vi nødigt udsætter os for så gamle vine, ville vi, hvis uheldet var ude, nok vælge, at hælde vinen udekanteret i glas meget forsigtigt, og så acceptere at der er par deciliter der går til spilde.

Next

Servering af vin: Dekantering?

dekantere vin

Hun siger ind imellem ja tak, når en vintjener på en restaurant står klar med karaflen. Jo bredere karaflen er, jo mere ilt vil vinen komme i kontakt med. Det vil sige, at de mindre gode dufte i vinen fordamper. Men du skal passe på, at du ikke vælger den forkerte. Fragtomkostninger forbundet med returnering sker for kundens regning. At dekantere en flaske moden vin er ikke en selvfølge hos alle.

Next

Vinkaraffel

dekantere vin

Stopp dekanteringen like før bunnfallet når flasketuten. Igen er det en personlig vurdering, hvorvidt en vin skal dobbeltdekanteres, men en god tommelfingerregel er yngre store vine med kompleksitet, fadlagring og garvesyre. Lyt til din vinhandlers råd om hvor lang tid, det anbefales at ilte en given vin, du køber. Gennem århundreder er know-how udviklet til perfektion til gavn for vinnydere verden over. Vin skal være en oplevelse — hver gang! Vi har den kunstfærdigt facetslebne , som naturligvis også er flot til Cognac, Calvados og Rom.

Next

Hvornår skal man dekantere en vin?

dekantere vin

Avskiljandet av fällningar, dekanteringen, är något som praktiserats länge. Dermed ikke sagt, at du ikke kan dobbeltdekantere en god Bourgogne på Pinot Noir, men igen er det en personlig vurdering fra vin til vin. De fleste vintyper har godt af noget luft, inden de skal serveres. Det er jo naturligvis en vurdering, som kommer med kendskab til vinområdet - og endda vinhuset. De ilter den for, at den kan udvikle sig, så de får den bedste smagsoplevelse ud af det.

Next

VinGuris

dekantere vin

Personligt har jeg selv oplevet, at en vin kan tage 12-24 timer om at åbne op, men så har der også været skrald på smagsbarometret. Avgörandet om vinet ska dekanteras eller serveras från flaskan bör därför baseras på kunskap om vinproduktionen, vinets stabilitet och personlig smak. Og betyder forskellen overhovedet noget som helst? Sortimentet hos wineandbarrels er meget bredt. Det er meget forskelligt, hvordan forskellige vine har det med dekantering, og her er vores bedste råd, at du prøver dig frem og finder dine egne pejlemærker. Hvad er dekantering og hvad betyder det helt nøjagtigt at dekantere en vin? De ved ikke, at vinen rent faktisk har bedst af at blive dekanteret inden. Det går därmed bara att generellt förklara varför vissa viner utvecklar fantastiska aromer, trots att de vid uppkorkningen nästan saknat doft. De fleste rødvine kan dekanteres, men også hvidvine fremstillet på Riesling og Chardonnay, som fx hvid Bourgogne, har godt af at blive dekanteret en halv times tid før servering.

Next