Den fordømte nordlendingen. den fordømte nordlending 2019-11-28

Den Fordømte Nordlendingen AS

den fordømte nordlendingen

Vi lider ikke av fortidsangst, kulturløshet og historieløshet, vi kan vårt slag i Trollfjord, vår Vett og Uvett og vår Tore Hund. Arthur Arntzen sto der med skinnluen i hånden mens svetten rant. Boka dannar ein skriftleg og biletleg gjenklang av teaterstykket med same namn. Men resultatet kommer likevel så overraskende i all sin motsetningsfylte direkthet: «Du mor, du mor, du helvetes mor! Sjøl med nordnorsk blod innblanda med samisk på flere nivå så klart i seks generasjoner, hadde jeg alltid følelsen av at jeg ikke kunne være ordentlig nordnorsk. En svært bunt av følelser i all dens sårbarhet.

Next

Den fordømte nordlendingen

den fordømte nordlendingen

Rekve Bare Arthur er Arthur Mange gjorde en stor innsats, men bare Arthur er Arthur. Det betyr ikke at vi på noen måte har glemt hvor vi kommer fra, men vi har hatt overskudd til å være rause i forhold til hva denne identiteten skulle inneholde. Dette synes nordlendingen er trivelig. Forventningene og interessen var enorm foran Arthur Arntzens retur til Hålogaland teater med «Den fordømte nordlendingen» i 1996. Og alt dette fra en mann med bare fire års folkesskole. Det er også funnet plass til utdrag fra jubileumsforestillingen for Arthur Arntzens 75-årsdag i Tromsø i 2012, med hyllester og bidrag fra blant andre han Lars, Figenschow, Sørbøe og Kristensen, Mossa, Halvdan Sivertsen og Tore Skoglund.

Next

Den fordømte nordlendingen

den fordømte nordlendingen

Dette ble Hålogaland Teaters aller største publikumssuksess, og for første gang passerte et regionteater over 100. Han omfavnet mytene så grundig at han knuste dem. Vi ønsker at vårt Nord-Norge også skal få en plass, uten å bli trykt til siden av Oluf og gjengen. Han er uløselig knyttet til 70-tallets nordnorske vårløsning i form av visebølge og politisk protest, fotballsuksess og ny selvbevissthet. Vi har aldri bedt om å sette det ene opp mot det andre. Alt som en del av det Ivan Kristoffersen i sin biografi beskriver som Arthur Arntzens livslange prosjekt: «Å vriste nordlendingen ut av grepet til de gamle mytene, og lære dem den gode latteren.

Next

Den Fordømte Nordlendingen

den fordømte nordlendingen

John Myhre Med 4 års folkeskole Så er da også Arthur Arntzen et overflødighetshorn av et menneske. I dag fyller Arthur Arntzen — den viktigste nordlending i sin generasjon — 80 år. Ofte en forutsetning for det mot som skal til for å være seg selv. Hvis det da ikke er Folkehelseprisen han ble tildelt i 1997 med den begrunnelse at godt humør stålsetter deg til bedre helse. » Steingrunn av alvor Arthur Arntzens humor er kommet opp fra en steingrunn av livsalvor. Ingen trengte fortelle Arthur Arntzen hvordan de som satt nederst ved samfunnsbordet hadde det.

Next

Den Fordømte Nordlendingen

den fordømte nordlendingen

Du har Lofot-italieneren, kvenen, sjøsamen, finnen, svensken, russeren, innlandssamen, Lulesamen og tusen tenkelige kombinasjoner av disse. Det var noen som hadde definert den nordnorske identiteten for oss, en definisjon med strenge krav til opprinnelse som ikke ga rom for variasjon og mangfold. Det var som om vår egen virkelighet rundt oss: fotballbanen, kjøpesenteret, lysløypa, høgskolen, amatørteateret ikke gjaldt. Både søringen og nordlendingen sjøl har dyrket dette bildet, godt hjulpet av Oluf, Hamsun-filmatiseringene spilt inn på pittoreske Kjerringøy og gapskratten til Tore Skoglund og co. Fortellinga om nordlendingen som den ramsalte, vulgære torskesløyeren med uhøytidelig forhold til både Vårherre og heimebrenten, er en av de mest seigliva fortellingene av dem alle.

Next

Den Fordømte Nordlendingen AS

den fordømte nordlendingen

Arthur Arntzen synliggjorde den mangfoldige nord-norske identiteten og drev stoltheten over den frem fra blanke berget. Poenget er ikke at det nye skal slå det gamle i hjel, slik enkelte tror at den yngre generasjonen ønsker. Gråten lå ikke for henne. », kommer det stille fra Arthur Arntzen. Vi skjønner famlingen etter de riktige ordene. Og til slutt må jeg jo spørre om vi trenger denne tarmen av land og tåper.

Next

den fordømte nordlending

den fordømte nordlendingen

Det fortelles at den forferdelige snøvinteren 1997 sto en mismodig gjeng passasjerer ved utgang 27 på gamle Fornebu og ventet på å gå ombord i «Vegard Viking» til Tromsø. Og referansepunktet var «han Arthur». Det absurde med å holde så sterkt på den ene fortellinga om Nord-Norge, er at man i forsøk på å skape rom for nordlendingen, inkludere folk i en identitet, faktisk ekskluderer mer enn man inkluderer: Nordlendingen har alltid vært en bastard, det er et faktum som man har fornektet i generasjoner og som ennå sitter hardt i. Han er prisgrossist med St. Det hardeste skytset som blir brukt mot oss når vi protesterer mot den nordnorske myten er at vi avviser vår egen bakgrunn, noe som blir helt absurd for min generasjon som har fått gratis det å være stolt av egen bakgrunn.

Next

BT Logo

den fordømte nordlendingen

Han vokste opp i den. Humorforestillingen Den Fordømte Nordlendingen hadde premiere i mars 1996, og i løpet av kort tid løste over 100. Trykk på bildet av bøkene for mer informasjon og bestilling. Han ble både klovn og medmenneske. Og nettopp hans tekst om den hjemvendte sønn som knapt får frem et ord i det overveldende møtet med sin så kjære, kjære mor, er så typisk for Arthur Arntzen historier. I tyskerbrakken i Tromsdalen der brødboksen ofte var tom.

Next

Den Fordømte Nordlendingen

den fordømte nordlendingen

Likevel er det ingen antydning til bitterhet hos Arthur Arntzen. Der har han jo selv sittet. Arthur Arntzen står på sokkel i Tromsø, meislet ut av den geniale Nils Aas. Det skal ikke mye til før man ikke er ekte nordnorsk. Da var det en av passasjerene som plutselig ropte over hodene til de like tungsindige som ventende passasjerene: «Hørte dokker ka han Arthur sa? Så ille var det at foreldrene under krigen, da alt var svart, snakket om å sette guttungen bort. For oss har det alltid vært greit å bevege seg sørpå, vestpå og ut av landet uten å måtte føle seg underlegen.

Next