Hur högt är kebnekaise. Kebnekaise 2019-11-24

10 oumbärliga saker i din packning [tips + checklista]

hur högt är kebnekaise

Senast sommaren 2015 fastnade två personer uppe i toppstugan på grund av väderomslag och fick undsättas av Fjällräddningen. Vi går igenom rutten, utrustningen och peppar varandra. Vi laddar upp med en rejäl portion av Norrlands kanske finaste renskav innan vi påbörjar vandringen mot fjällstationen. Det kan verka onödigt att hålla på och mäta en bergstopp varje år. Vaccinationer: Resenären är ansvarig för att själv skaffa sig information om eventuella vaccinationer i samband med resan.

Next

Kebnekaise toppbestigning 23

hur högt är kebnekaise

Det berättar forskare från Stockholms universitet i ett pressmeddelande. Lite basfakta om Kebnekaises båda toppar: Kebnekaisetopparnas höjd högsta toppen i fetstil Sensommar år Nordtoppen m ö. Efter Lantmäteriets nya mätningar fick Palkattjåkkå tillgodoräkna sig 14 nya höjdmeter i jämförelse med Fjällkartan och klättrade därför med sina 2 016 m ett par platser på listan över Sveriges högsta berg. Sarektjåkkå är ett stort fjällmassiv i Sarek där hela fyra bergstoppar sträcker sig över 2 000 m. Tunna vita fjädermoln — framförallt om de närmar sig västerifrån — är ett tecken på annalkande dåligt väder. Saknar du klätterkunskap rekommenderar vi Kebnekaise Fjällstations guidade toppturer.

Next

Kebnekaise

hur högt är kebnekaise

Navigering Ska du ut och vandra bör du alltid ha med dig en detaljerad karta och kompass, för att på så sätt kunna orientera dig om du skulle råka gå vilse. Nordtoppen däremot saknar glaciär och utgörs enbart av fast berg. Sträckan är 6km + båttur + 8km. Det kan innebära mycket låga temperaturer, mycket snö och ibland norrsken. Innan de nya lasermätningarna fanns det funderingar om Sarek till och med skulle kunna vara Sveriges högsta berg — det skiljer bara 8 m till Kebnekaises högsta punkt — men de gamla mätningarna på 2 089 m visade sig stämma. Fotografiet från 2009 är taget av Anna Schytt.

Next

Bestiga Kebnekaise

hur högt är kebnekaise

Tillsammans med Team Nordic Trail ger vi dig en unik möjlighet att uppleva dessa fantastiska miljöer. Rosén från fjället Larkimvaare strax söder om Nikkaluokta. Under 2015 planeras en ny bro. Vi tar tillfället i akt att vandra på fjället i den utsträckning schemat tillåter. Den upplevelsen kommer jag aldrig att glömma!! Vi rekommenderar starkt att du testar din utrustning under vandrings- eller löparturer på hemmaplan för att se så att allt stämmer. Tarfala är magiskt vackert med en glaciärsjö som omringas av fullständigt spektakulära bergssidor.

Next

Bestiga Kebnekaise med professionella guider

hur högt är kebnekaise

Våra guider bjuder gärna på sig själva och ser till att du får en upplevelse utöver det vanliga. . Tack för det här äventyret! Denna rutt gås enbart med guider och ger ett stort minne för livet! Här finns varken personal i backarna eller varma stugor, sista mötet med arbetare blir i fjällstationen. Det viktigaste när man tar sig fram i fjällterräng är att gå i ett jämnt tempo. Under de perioder Nordtoppen är Sveriges högsta bergstopp ställs turismen i området inför en utmaning eftersom Nordtoppen är mer svårbestigen än Sydtoppen. Det enda kravet är att du måste väga minst 40kg och max 120kg då det är restriktionerna för vår viktiga säkerhetsutrustning.

Next

Besök Kebnekaisefjällen

hur högt är kebnekaise

Dels är det mindre folk då, väldigt vackra färger och framför allt — du slipper mygg och knott! Dålig sikt kan göra det svårare att hålla sig kvar på leden. Detta är dock riskabelt eftersom man har kort sträcka på sig att bromsa innan man krockar med stenblocken nedanför. Därefter har hösten gradvis kommit till norra Sverige. Om Team Nordic Trail tvingas ställa in resan, exempelvis på grund av för få anmälda deltagare, återbetalas hela anmälningsavgiften. Den 8 augusti 2014 var Sydtoppens höjd 2097,8 meter över havet. Stigningen är 1 800 höjdmeter och ledmarkeringen är rödmarkerade stenar.

Next

Bestiga Kebnekaise med professionella guider

hur högt är kebnekaise

Dock är Kebnekaise inte som vanliga skidorter, tvärtom saknas det både liftar och vanliga skidbackar. Pårtetjåkkå — eller Bårddetjåhkkå — är en 2 007 m hög bergstopp i fjällmassivet Pårte i Sareks nationalpark. Hon säger att både berg och bestigare kommer behöva annan säkerhetsutrustning än vad den mer behagliga vandringen till sydtoppen kräver. Vi är ute ca 10-12 timmar beroende på de olika gruppernas kapacitet. Säkerhet i fjällen Det finns några enkla råd som gör toppbestigningen till en säkrare upplevelse.

Next

Kebnekaise

hur högt är kebnekaise

Vi föredrar den östra leden, då den erbjuder en betydligt mer varierande upplevelse. Vid vädervarning bör man skjuta upp toppbestigningen till en annan dag även om det ser soligt och fint ut nere vid fjällstationen. Det kan handla om en längre dagstur där du exempelvis kan välja om du vill springa, jogga eller gå. Berget vann två höjdmeter vid laserskanningarna, mot Fjällkartans 2 005 m. Hur du tar dig hit och de vanligaste vägarna upp till toppen. Det är en känslosam upplevelse att efter en många gånger tuff vandring nå Kebnekaise sydtopp och blicka ut över det norrländska landskapet.

Next

Bestig Kebnekaise

hur högt är kebnekaise

Det är en missuppfattning att den västra leden är lättare, den är dessutom 25% längre än den östra. Östra leden är ca 7 km enkel väg och tar mellan 8-10 timmar fram och tillbaka. Berget förlorade fem höjdmeter vid laserskanningarna, mot nu utgångna Fjällkartans 2 076 m. Toppen har minskat med 24 meter de senaste 50 åren. Paketerbjudande: Sugen på att prova på toppturer, isklättring eller kanske randonnée? Den har ingen glaciär på toppen och därför smälter den inte.

Next