Jorden runt på 80 dagar bok. Jorden runt på 80 dagar 2019-11-29

Jorden runt på 80 dagar (Sammanfattning)

jorden runt på 80 dagar bok

Diskussionen blir hetsig och det är alla mot mr Fogg. Men ganska snabbt får de en herr Fix i hälarna. Även om man vet hur det går är det rätt spännande att läsa om jakten mot klockan för att hinna fram, något som försvåras av att Phileas Fogg hela resan igenom är förföljd av en polis Mr Fix som är övertygad om att denne är en bankrånare på flykt. En fyrtioårig högväxt gentleman med ljust hår, polisonger och blekt ansikte. Boken är alltså underhållande läsning, samtidigt som man utifrån den också kan fundera över sådant som modernitet, kolonalism och imperialism. En världslitteraturklassiker i svensk översättning av Jakob Gunnarsson.

Next

Bokrecension

jorden runt på 80 dagar bok

Han är inte intresserad av att se något under sin resa, inte heller att träffa människor från andra kulturer. Boken börjar med att Phileas Fogg som nyligen avskedat sin betjänt James Foster som begått det misstaget att sätta fram Mr. Nuförtiden försöker man ju kämpa emot korruption, men det kommer alltid att finnas några som inte bryr sig det är som lössinvasion, men det ska jag kanske inte gå in på, eller hur? Hans klassiska verk är Jorden runt på 80 dagar, En världsomsegling under havet, En resa till jordens medelpunkt och Från jorden till månen. I samband med avresan blir han oskyldigt anklagad för ett bankrån. Hans förvåning blev ännu större när han fick höra att han skulle bli medtagen jorden runt och att resans start skulle äga rum redan samma kväll. Men jag är lite rädd också, tänk om den inte är så bra som jag tyckte att den var för femton år sen :. Först blev han förvånad, sedan uppfylldes han av den varma, uppriktiga, bestämda blicken från en god kvinna som vågade allt för att rädda honom som hon var skyldig allt.

Next

Bokrecension

jorden runt på 80 dagar bok

Resan blir inte riktigt så lätt som Fogg från början trott, och inser snabbt att de krävs mycket tur för att resan ska lyckas. Boken var mycket händelserik och eftersom den handlar om en jorden — runt — resa så utspelar den sig i många olika miljöer. Tillsammans med sin betjänt Passepartout ger han sig av - med polisen efter sig. Varje dag exakt klockan tolv promenerar han på Londons gator för att spela kort och äta på sin favorit klubb. Phileas Fogg framställs ur den här synvinkeln inte som någon vidare sympatisk representant för britterna. Man märker att den som hade pengar hade makt, i alla fall på den tiden.

Next

Skuggornas bibliotek: Klassikerläsning: Jorden runt på 80 dagar

jorden runt på 80 dagar bok

En dag pratade de om resor, Fogg påstod att de endast skulle ta 80 dagar att resa Jorden runt. Vart han än går lyckas han alltid hitta på något som gör honom ihågkommen vare sig han vill eller inte. En fyrtioårig högväxt gentleman med ljust hår, polisonger och blekt ansikte. Istället beter han sig ungefär som om han vore kvar hemma, och bryr sig oftast inte ens om att titta ut genom fönstret på landskapet de passerar igenom. När de kommit hem till England för sent och vadet och där med mr Foggs hela förmögenhet är förlorad så ordnar han ändå så bra han kan för Aouda som oroar sig för hur det ska gå för honom själv.

Next

Bokrecension

jorden runt på 80 dagar bok

Phileas Fogg är en engelsk gentleman, så pass rik att han inte behöver arbeta, men samtidigt så självcentrerad och ointellektuell att han inte engagerar sig i vetenskap, kultur eller annat som en person i hans ställning kan förväntas göra detta enligt författaren, alltså. Boken var mycket händelserik och eftersom den handlar om en jorden — runt — resa så utspelar den sig i många olika miljöer. Jules Verne har med Jorden runt på 80 dagar lyckats skapa en bok som ännu 140 år efter att den gavs ut fortfarande är rolig att läsa. Huvudpersonen Phileas Fogg är en förnäm man som lever lyx livet mitt i London. Detta innebär att de får höra talas om en att en änkebränning ska ske.

Next

Jorden runt på 80 dagar (e

jorden runt på 80 dagar bok

Jules Verne har med Jorden runt på 80 dagar lyckats skapa en bok som ännu 140 år efter att den gavs ut fortfarande är rolig att läsa. I början av den här berättelsen anställer han en ny bekänt, Passepartout, som ser fram emot att äntligen få ett inrutat och förutsägbart liv. Verne har lyckats beskriva hur en riktig engelsk gentleman är. Passepartout blev väldigt förvånad den dagen då Phileas kom hem före den vanliga tiden. Robert Ingpens illustrationer förhöjer läsupplevelsen och jag skulle gärna ha den här boken i min bokhylla. Emellertid kommer en detektiv, Fix, efter dem, eftersom han är säker på att Herr Fogg är tjuven som har rånat en brittisk bank på 55.

Next

Jorden runt på 80 dagar (Sammanfattning)

jorden runt på 80 dagar bok

På så sätt hade han tröttnat på att ständigt vara i rörelse och bestämt sig för att få tag på ett fast lugnt jobb utan att behöva resa runt hela tiden. Allt sker efter klockan på exakt samma tid varje dag. Efter en diskussion med sina kamrater så antar Phileas Fogg ett vad om 20 000 pund. Och det sägs ju att delad sorg är halv sorg. Den ursprungligen skriven på franska, men passade rätt bra att läsa på engelska eftersom huvudpersonen är så brittisk som det bara går att bli.

Next

Jorden runt på 80 dagar (e

jorden runt på 80 dagar bok

När han är på puben så blir han utmanad att åka runt jorden på 80 dagar om han lyckadens så skulle han få jätte mycket pengar om han misslyckades så skulle han ge allt han ägde till dom på puben. Läs igenom den igen och se om du själv upptäcker var det inte stämmer. Huvudpersonen i Jorden runt på 80 dagar 1873 , Phileas Fogg, är urtypen för den lugne, orubblige engelske gentlemannen. Jag saknar beskrivningar som kunde lyft boken ännu ett steg. Phileas Fogg, brittisk gentleman och medlem av Reformklubben, slår vad om att han kan resa jorden runt på åttio dagar.

Next