Keltakuume rokote. Japanin aivotulehdus 2019-11-23

Mitä rokotteet sisältävät?

keltakuume rokote

Rokote pneumokokkitauteja, kuten aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä, keuhkokuumetta, poskiontelontulehdusta ja pikkulasten välikorvantulehdusta vastaan. Siksi Japanin aivotulehdusrokote kuuluu kansallisiin rokotusohjelmiin monissa Aasian maissa. Kansallisen rokotusohjelman vesirokkorokotukset annetaan neuvolan ja koulun ikäkausitarkastuksissa. Todistus rokotuksesta vaaditaan kuitenkin 9 kk täyttäneiltä matkailijoilta, jotka saapuvat maista, joissa on keltakuumeen esiintymisen riski ks. Influenssaa ei tule sekoittaa nuhakuumeeseen eli flunssaan. Siellä on luettelo tarvittavista rokotuksista maittain. Koska Suomessa ei esiinny keltakuumetta, ei suoraan Suomesta saapuva tarvitse rokotustodistusta.

Next

Lavantauti

keltakuume rokote

Annostus ja aikataulu Rokoteannos on 0,5 ml. Keltakuume Osassa maata esiintyy keltakuumetta ks. Huomioithan, että osa rokotteista vaatii lääkärin lähetteen tai reseptin, jolloin lääkärikäynti maksaa erikseen. Muuaalla maassa hyvin pieni malarian riski. Rokotetta annetaan myös aikuisille, joiden vastustuskyky on alentunut esimerkiksi pernanpoiston tai kantasoluhoitojen vuoksi.

Next

Maittainen luettelo A

keltakuume rokote

Jos perusrokotussarja on aikanaan jäänyt kesken, se täydennetään. Samoin rokoteannosten nauttimisen jälkeen tulee odottaa kolme vuorokautta ennen kuin voi aloittaa mikrobilääkekuurin. Todistus rokotuksesta vaaditaan kaikilta 9 kuukautta täyttäneiltä matkailijoilta. Keltakuume Maassa ei esiinny keltakuumetta ks. Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Rokotevirus voi tarttua rikkoutuneesta rakkulasta.

Next

Tietoa rokotuksista

keltakuume rokote

Näin oma, ajantasainen rokotussuoja on koottuna yhteen paikkaan. Heidän kohdallaan voidaan harkita noudatettavaksi em. Vain muutama prosentti aikuisväestöstä ei ole sairastanut vesirokkoa, joten rokotustarve on hyvin vähäinen. Rokotteiden apuaineista tärkein on vesi, johon rokotteiden muut aineosat on liuotettu. Malarian estolääkitystä suositellaan joissakin maissa tai sen osissa. Puerton Limonin kaupungissa ei ole malariaa. Tartunnan mahdollisuus on erityisesti huomioitava, kun matkustetaan kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolisiin maihin ja Baltian alueelle.

Next

Meningokokkitaudit

keltakuume rokote

Lisätietoja ja maakohtaiset rokotussuositukset löydät Matkailijan rokotusohjeet keltakuumetta vastaan Keltakuumerokotetta annetaan yksi annos. Hepatiitti A-rokotteen voi ottaa hepatiitti B-rokotteen kanssa samanaikaisesti yhdessä rokotteessa. Rokotteet, jotka eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia Inaktivoidut eli tapetut kokonaiset taudinaiheuttajat Rokotetuotantoon hyväksytyt bakteerikannat on viljelty ravintoliuoksissa ja viruskannat esimerkiksi hedelmöitetyissä kananmunissa tai soluviljelmissä. Papuassa ja Länsi-Papuassa on suuri malarian riski. Vaatimus koskee myös yli 12 tunnin välilaskua ko. Vesirokkoa ja vyöruusua vastaan on kaksi eri rokotetta, jotka poikkeavat toisistaan muun muassa antigeenin eli vaikuttavan aineen määrässä. Jos elimistöön tulee samaa taudinaiheuttajaa, immuunijärjestelmä aktivoituu ja estää taudinaiheuttajan lisääntymisen.

Next

Keltakuumerokotus

keltakuume rokote

Niit√§ k√§ytet√§√§n j√§ykk√§kouristus-, kurkkum√§t√§- ja hinkuysk√§rokotteissa antigeeneina. Sit√§ suositellaan harkittavaksi my√∂s, jos 9kk t√§ytt√§nyt matkailija viett√§√§ yli viikon maaseudulla maan it√§osassa Afarin tai Somalin maakunnassa ks. Useimmiten riitt√§v√§ ja pitk√§kestoinen suoja saadaan jo 1‚ÄĒ2 rokoteannoksella. Erityisesti pienten lasten kohdalla rokotusten tarpeellisuudesta kannattaa keskustella l√§√§k√§rin kanssa yhdess√§. Valmisteyhteenvedossa ja rokotteen pakkausseteliss√§ ei yleens√§ mainita n√§iden aineiden pitoisuuksia tai m√§√§ri√§ valmiissa rokoteannoksessa. Tavallisimmin rokotteissa k√§ytet√§√§n tehosteaineena jotakin alumiinisuolaa, kuten alumiinifosfaattia. Suomessa, kuten monissa muissakin l√§nsimaissa, B-seroryhm√§n meningokokki aiheuttaa valtaosan meningokokkitapauksista.

Next

Lavantauti

keltakuume rokote

Vaatimus koskee my√∂s yli 12h v√§lilaskua ko. Kun tautia ei esiinny ymp√§rist√∂ss√§ ja taudille alttiita on v√§h√§n, taudinaiheuttajien mahdollisuus levit√§ on pienempi. Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja voi antaa j√§ykk√§kouristus-, kurkkum√§t√§-, polio- ja A- sek√§ B-hepatiittirokotteet useimmissa Mehil√§isen toimipisteiss√§ ilman ajanvarausta. Alle 5 % rokotetuista saa pistopaikan l√§heisyyteen tai muualle kehoon vesirokkomaisia rakkuloita. Tehosteaineet eli adjuvantit Osassa rokotteita k√§ytet√§√§n tehosteainetta, joka tuottaa paremman ja pitk√§kestoisemman suojan. Yksitt√§isell√§ sikotautirokotteella rokotettiin armeijassa vuosina 1960‚ÄĒ1985.

Next

Rokotussanasto

keltakuume rokote

Kansallisen rokotusohjelman vesirokkorokotteita saa k√§ytt√§√§ my√∂s tartuntatautilain 48 pyk√§l√§n mukaisiin vesirokkorokotuksiin. Keltakuume Maassa esiintyy keltakuumetta ks. Ixiaro sis√§lt√§√§ Vero-soluissa viljeltyj√§ kokonaisia, tapettuja Japanin aivotulehdus -viruksia. Rokote annetaan suun kautta 2‚ÄĒ3 annoksena osana rokotusohjelmaa ensimm√§isten elinkuukausien aikana. Vaatimus koskee my√∂s v√§lilaskua ko.

Next