Konsulterna kampen om karolinska. Konsulterna kampen om Karolinska 2019-11-29

Konsulterna : kampen om Karolinska

konsulterna kampen om karolinska

I dagslÀget rör det sig om Buuks. Och lÀngre in i maktens korridorer Àn vad nÄgon kunnat ana. « -- LÀkartidningen »Boken Àr ett gripande och elegant aktstycke dÀr författarna lÀgger pusselbit till pusselbit i denna hisnande berÀttelse. NÀr journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund börjar nysta i trÄdarna kring konsultbolaget visar det sig snart att Àven andra vÀrden Àn svenska patienters stÄr pÄ spel. Men efter en rad avslöjanden om enorma fakturabelopp och misstÀnkta intressekonflikter avslutar sjukhuset samarbetet med konsulterna. Karolinska tvingas hantera hÄl i budgeten, massflykt av anstÀllda och patienter som dör i vÀxande operationsköer.

Next

LĂ€kartidningen

konsulterna kampen om karolinska

Det Àr bitvis obehaglig lÀsning. Men sÀrskilt Àr den förstÄs viktig för en allmÀnhet, som i val utser de företrÀdare som ska representera dess intressen. . Intressena i vÀrdebaserad vÄrd strÀcker sig lÄngt bortom landets grÀnser och in i sÄvÀl lÀkemedelsindustrin som forskarvÀrlden. Visst vet vi att det finns ruffel och bÄg, men i Sverige, i den hÀr omfattningen, pÄ alla nivÄer, och bland forskare, politiker och konsulter? Det som Anna Gustafsson och Lisa Röstlund sÄ förtjÀnstfullt presenterar Àr en obehaglig berÀttelse om vad som kan hÀnda nÀr grundlÀggande samhÀlleliga principer sÀtts ur spel och konsulters locksÄnger blir för starka, och samtidigt en pÄminnelse om vÀrdet av modiga och envisa journalister.

Next

Konsulterna kampen om Karolinska

konsulterna kampen om karolinska

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund, bĂ€gge journalister pĂ„ Dagens Nyheter, har gjort ett riktigt gediget och hederligt grĂ€vjobb. Men sĂ€rskilt Ă€r den förstĂ„s viktig för en allmĂ€nhet, som i val utser de företrĂ€dare som ska representera dess intressen. StĂ€llvis Ă€r det nĂ€stan obehagligt att lĂ€sa om hur lagar och jĂ€vsregler rundas, hur omdömen sviktar och hur ansvar skyfflas runt nĂ€r det stĂ„r uppenbart att de nya verksamhetsformerna inte fungerar. . LĂ€saren har vid lĂ€sning av boken lyxen att veta hur det har gĂ„tt för Karolinska universitetssjukhuset efter införandet av den nya organisationsformen och konceptet vĂ€rdebaserad vĂ„rd, vetskap som till fullo stĂ€rker bokens narrativ. I vilken grad ska ansvar för dĂ„liga beslut kunna utkrĂ€vas? Till exempel: Vem bestĂ€mmer egentligen i svensk sjukvĂ„rd? Även de angrĂ€nsande bolagsprĂ€glade verksamheter som varit anknutna till införandet presenteras.

Next

LĂ€kartidningen

konsulterna kampen om karolinska

« -- P1 Kultur, Sveriges Radio »En obehaglig berĂ€ttelse om vad som kan hĂ€nda nĂ€r grundlĂ€ggande samhĂ€lleliga principer sĂ€tts ur spel och konsulters locksĂ„nger blir för starka, och samtidigt en pĂ„minnelse om vĂ€rdet av modiga och envisa journalister. De undviker ocksĂ„ att driva sin egen tes eller föra fram sin egen agenda — uppgifter fĂ„r stĂ„ för sig sjĂ€lva. LĂ€saren fĂ„r i huvudsakligen kronologisk ordning följa hur konceptet vĂ€rdebaserad vĂ„rd 2006—2007 lanserades av Porter och Teisberg, hur det togs till Karolinska och hur införandet gick till. . Visst vet vi att det finns ruffel och bĂ„g, men i Sverige, i den hĂ€r omfattningen, pĂ„ alla nivĂ„er, och bland forskare, politiker och konsulter? « -- Aftonbladet »Vi har att göra med en journalistisk insats som Ă€r beundransvĂ€rd och understryker hur oerhört betydelsefull den kritiskt granskande journalistiken Ă€r för ett samhĂ€lle. Arbetet har pĂ„gĂ„tt under 1,5 Ă„r och har löpande publicerats i Dagens Nyheter i form av över 200 artiklar. Och lĂ€ngre in i maktens korridorer Ă€n vad nĂ„gon kunnat ana.

Next

LĂ€kartidningen

konsulterna kampen om karolinska

I en originalstudie har man granskat 1 000 journaler frĂ„n akutbesök pĂ„ grund av svullet ben. Pluus-familjen Ă€r en rad förmĂ„nsklubbar, som du har fri tillgĂ„ng till nĂ€r du Ă€r medlem i en av dem. Än vĂ€rre Ă€r insikten att den systematiska dumheten pĂ„ nytt hĂ€rskar oĂ„tkomlig för sakliga invĂ€ndningar. Karolinska tvingas hantera hĂ„l i budgeten, massflykt av anstĂ€llda och patienter som dör i vĂ€xande operationsköer. Ska data i svenska kvalitetsregister anvĂ€ndas och analyseras utomlands? « -- Åsa Moberg i Dagens Nyheter »Det Ă€r intressant och vĂ€ldigt upprörande att lĂ€sa den hĂ€r kartlĂ€ggningen.

Next

Konsulterna kampen om Karolinska

konsulterna kampen om karolinska

I vilken grad ska konsulter och politiker fatta beslut om vĂ„rdens sakinnehĂ„ll och organisation? Vem tar ansvar nĂ€r nya modeller inte hĂ„ller mĂ„ttet? Bli en del av Pluus-familjen med ditt Buuks-medlemskap: NĂ€r du betalar 129 kr i mĂ„naden för att vara medlem hos Buuks. Är du kund hos Buuks, har du dĂ€rmed ocksĂ„ fri tillgĂ„ng till mer Ă€n 120. Kampen om Karolinska« Ă€r en riktigt bra och lĂ€svĂ€rd bok. « -- Tidskriften Alba »Genom envist grĂ€vande blottade de ödesdigra beslut, bristande fakturahantering och jĂ€v pĂ„ ett av vĂ€rldens dyraste sjukhus. Det hĂ€r Ă€r utan tvekan en av decenniets viktigaste fackböcker. .

Next

comm.landolakesinc.com

konsulterna kampen om karolinska

Det Ă€r naturligtvis en hypotetisk men likvĂ€l relevant frĂ„ga — hade allt detta kommit i dagen utan Anna Gustafsson och Lisa Röstlund? « -- Sydsvenskan » Konsulterna bygger pĂ„ flera Ă„r av gediget grĂ€vande. Den borde bli obligatorisk lĂ€sning för politiker, men ocksĂ„ vid medieutbildningar vid universitet och högskolor. » Konsulterna Ă€r en makalös berĂ€ttelse om en lika makalös nutid. « -- Aftonbladet »Vi har att göra med en journalistisk insats som Ă€r beundransvĂ€rd och understryker hur oerhört betydelsefull den kritiskt granskande journalistiken Ă€r för ett samhĂ€lle. « -- P1 Kultur, Sveriges Radio »En obehaglig berĂ€ttelse om vad som kan hĂ€nda nĂ€r grundlĂ€ggande samhĂ€lleliga principer sĂ€tts ur spel och konsulters locksĂ„nger blir för starka, och samtidigt en pĂ„minnelse om vĂ€rdet av modiga och envisa journalister. .

Next

LĂ€kartidningen

konsulterna kampen om karolinska

Trots enorma protester frÄn sjukhusets anstÀllda. » Konsulterna Àr en makalös berÀttelse om en lika makalös nutid. Den borde bli obligatorisk lÀsning för politiker, men ocksÄ vid medieutbildningar vid universitet och högskolor. . NÀr journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund börjar nysta i trÄdarna kring konsultbolaget visar det sig snart att Àven andra vÀrden Àn svenska patienters stÄr pÄ spel.

Next