Massakern på himmelska fridens torg. Susanne Lindberg Elmgren 2019-11-23

Massakern på Himmelska Fridens Torg 1989

massakern på himmelska fridens torg

Rösten från Han Dong Fan, har alltså inte tystnat. Vid flera tillfällen hade studenterna varit tvungna att inbryta för att hindra andra, mer våldsamma demonstranterna från att skada och mörda soldaterna. Om något relaterat till massakern laddas upp på sociala medier blir det omedelbart raderat av staten. Därefter kliver mannen upp på stridsvagnen, och ser ut att prata med dess besättning. Kinas styrande kommunistparti har dragit igång ett massivt säkerhetspådrag för att förhindra protester under den trettionde årsdagen av massakern i Peking. Han hade under protesterna kastat målarfärg på ett porträtt av Kinas förra ledare Mao Zedong. Lee Cheuk-yan lämnade Himmelska fridens torg ett dygn före massakern.

Next

Susanne Lindberg Elmgren

massakern på himmelska fridens torg

Uppskattningarna varierar från ett par hundra ända upp till 3000. Efter incidenten ändrade myndighetens sin politiska inriktning mot att fokusera på ekonomisk tillväxt vilket ledde till stora ekonomiska framsteg på 1990-talet. När jag hade återhämtat mig ville jag återvända till Kina, men jag blev inte insläppt, säger han. Han säger att de kinesiska ledarna är rädda för att partiet förlorar sin moraliska rätt att styra Kina ifall folket får reda på vad som hände för 30 år sedan. De hade glatt sig åt att vänner och bekanta nu vågade yttra sig och de såg fram emot att förenas med sina familjer i ett land i förändring. Militären tömde torget, men vissa demonstranter försökte ta sig tillbaka in på området vilket gjorde att militären öppnade eld över huvudena på folkmassan.

Next

SVT 19890903

massakern på himmelska fridens torg

Efter att avlidit i januari 1972 deltog Mao vid minnesceremonin, där han antydde att Deng Xiaoping borde rehabiliteras för att understödja Zhoun Enlai som var dödssjuk i cancer. Egna tankar Jag tror att om Deng hade väntat lite längre på att ingripa så hade demostraterna kanske försvunnit av sig själv men eftersom de mesta handlade om att lära folk en läxa för Deng så kände han sig väll tvungen att visa vem som bestämde. Även hur 27:e armén användes eftersom den ansågs vara mest pålitlig och lydig. Deng utövade istället sitt politiska inflytande som ledamot av och som ordförande i , vilket innebar att han i praktiken var landets överbefälhavare. Fler och fler människor från det övriga Kina deltar i minnesstunderna.

Next

Massakern 1989 är fortfarande tabu

massakern på himmelska fridens torg

Men med systemet kommer också medelklassen att växa medans den fattiga delen av befolkningen minskar, och detta ökar tillgången till utbildning. Om någon i Tibet skulle på något sätt visa sitt missnöje mot ockupationen, så skulle de helt enkelt skjuta dem. De flesta kineser undviker att prata om händelsen. Tidigare epidemier i Kina visar på tillfälliga nedgångar i den ekonomiska utvecklingen. Studenterna använde bussar som vägspärrar för att göra militärens framfart långsammare. Flera bepansrade fordon sattes i brand och militärer slets ur pansarfordonen och dödades.

Next

Susanne Lindberg Elmgren

massakern på himmelska fridens torg

Massakern dödade också den fria politiska diskussion som uppstått under 1980-talet. Många studenter och lärare som deltog i demonstrationerna kunde aldrig få anställning efter händelsen. På 30-årsdagen efter händelsen hölls en stor minnesvaka i i med tiotusentals deltagare. Zhao Ziyang övertog därmed posten som partichef, medan den konservative blev premiärminister. En av de mest minnesvärda händelserna skedde dagen efter massakern.

Next

SVT 19890903

massakern på himmelska fridens torg

Efter lunchtid hade militären full kontroll över centrala Peking. Dumdum kulor, det är som en slags kula som man använder i vapen som orsakar hemska sår och dessutom ger inre blödningar. Demonstrationerna inleddes i april 1989 efter att plötsligt avlidit. Han har också örten att bota. Censorer på nätet har i veckor arbetat idogt för att putsa sociala medier. I maj började över 100 av dem hungerstrejka på Himmelska fridens torg. En man från , Jeff Widener, såg händelsen och tog ett foto som han lyckades smuggla ut från Kina.

Next

Massakern på Himmelska Fridens Torg 1989

massakern på himmelska fridens torg

Bland studenterna fanns ett ökande missnöje om orättvisor och idealism. Den 4 juni inledde arméförbanden sin attack. Den rösten får aldrig bli för svag och hovsam. Runtom i världen blev det en symbol för studenternas mod gentemot den brutala maktapparaten och deras åldrande ledare. Dengs ställning som en av Kinas viktigaste politiker befästes på den Åttonde partikongressen 1956, då han valdes in i och utsågs till i kommunistpartiet. På vägen ut till flygplatsen bestämde sig för att det inte vågade åka hem… De kinesiska studenterna på besök i Uppsala klarade sig. Den 4 maj 1989 var Zhou med en demonstration med tiotusentals deltagare till stöd för den reformvänlige partiledaren Zhao Ziyang.

Next

22 bilder från massakern på himmelska fridens torg

massakern på himmelska fridens torg

Det gör han varje år i sitt hem i Peking, övervakad av polisen som följer honom 24 timmar om dygnet dessa dagar. Regering har också insett problemet med det växande gapet mellan befolkningen och håller därför på att experimentera med ett socialförsäkringssystem. Deng berövades alla sina poster i stat och parti, men till skillnad från Liu uteslöts han aldrig från kommunistpartiet, detta då Mao Zedong ville hålla Deng i reserv i fall han skulle komma till användning senare. Den kinesiska regeringen hade också militära styrkor utomlands, ibland annat Tibet, vilket Kina ansåg tillhöra dem. De vietnamesiska trupperna, mycket stridsvana efter - , drev omgående ut angriparna.

Next

Kina försvarar massakern på Himmelska fridens torg 1989

massakern på himmelska fridens torg

Deltog gjorde även , som senare kom att bli Kinas. Efter Dengs misslyckade uppdrag i Shanxi och Guangxi fick han vänta ett tag på nya uppdrag, men 1931 fick han tillåtelse att ansluta sig till den nyutropade i , där han snabbt anslöt sig till Mao Zedongs radikala falang. Wei Fenghe Kinas försvarsminister som försvarade våldsamheterna 1989. Under denna tid umgicks han flitigt med andra radikala kinesiska studenter som , och. Sanningen, som vi aldrig lär få veta, ligger förmodligen någonstans däremellan. På kvällen 3 juni började militären förflytta sig mot Himmelska fridens torg, men hindras av civilbefolkningen som barrikaderat vägarna.

Next

22 bilder från massakern på himmelska fridens torg

massakern på himmelska fridens torg

Testresultaten väntas komma inom ett dygn, enligt Danmarks radio. Det är dock värt att notera att denna siffra är nästan identiskt med en uppskattning i tidigare hemligstämplade dokument från Vita huset som offentliggjordes år 2014. Ord och texter med kopplingar till incidenten är censurerade på det kinesiska internet. Under våren 1989 hade unga protesterat och begärt relativt små förändringar, såsom att alla ledares inkomster skulle bli offentliga. Den första stridsvagnen i raden försöker köra runt mannen, men han flyttar sig och ställer sig igen i vägen för stridsvagnen. Den liberala förra partichefen Hu Yaobangs plötsliga död i en hjärtattack i mitten av april år 1989 upprörde stora mängder studerande som misstänkte att hans bortgång var förknippad med att han ett par år tidigare hade tvingats att avgå.

Next