Når snur sola mot sommer 2020. Når solen snur, blir det sol 2019-11-27

Nå snur solen

når snur sola mot sommer 2020

Da er dagen 12 timer og 24 minutter kortere enn årets lyseste dag, nemlig sommersolverv den 21. Skjærgårdsgospel er faktisk et norsk begrep sommerstid. Ved sommersolverv når solen sin nordligste posisjon på himmelen. I folketradisjonen het det at det alltid var mildvær på denne dagen. I dag er det imidlertid ventet sol og temperaturer helt opp mot 15 grader langs kysten på Sør- og Østlandet.

Next

Endelig! Nå vinner sola over mørket

når snur sola mot sommer 2020

Vi sier at solen snur. Omvendt sør for ekvator er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er på den sørlige halvkule. Og i 1968 ble den amerikanske raketten Apollo 8 skutt opp. Lavtrykket som rår i nord gir nordvestlig vind inn mot Troms og Finnmark. Hansaften, altså lørdagen, ser særlig lovende ut. Kanskje var det på åttitallet en gang. Så nå som sola snur, går det mot mørkere tider.

Next

Endelig! Nå vinner sola over mørket

når snur sola mot sommer 2020

I dag sto solen opp kl 6. Jeg ble så imponert av mine pollinerende venner at jeg besøkte de flinke snekkerne på Gladbakk for å kjøpe humlehus. Altså en forskjell på over to timer! På dagen for vintersolverv er jorda i en posisjon i sin runde rundt sola der nordpolen på grunn av vender mest mulig vekk fra sola. Vintersolvervs historie År 46 f. Den skinner rett over ekvator, og dag og natt er like lange på hele kloden. Dagen heter vintersolverv og er den aller mørkeste og korteste dagen i året.

Next

Når solen snur, blir det sol

når snur sola mot sommer 2020

For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola. Vel vi må jo ha regn, også. Det er fantastisk å være pensjonist og kunne bruke kanskje sommerens beste dager mest mulig utendørs. Mars er årets første vår-måned, men de gode vårtemperaturene har så langt latt vente på seg. I dag, på vårjevndøgn, står aksen rett opp i forhold til Solen. De to tidspunktene da solens posisjon er midt mellom solvervene, kalles for jevndøgn. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake.

Next

Når solen snur, blir det sol

når snur sola mot sommer 2020

Det hele kulminerer med at vi er på det mørkeste 21. Solverv i desember i London, England, Storbritannia er mandag 21. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2020 © itromso. Vårjevndøgn Jorden snurrer rundt sin egen akse en gang i døgnet, samtidig som kloden vår går langsomt rundt Solen. Du kan si vi har en kjempelang solnedgang og soloppgang.

Next

Endelig! Nå vinner sola over mørket

når snur sola mot sommer 2020

Én måned senere er dagen 15 timer og 58 minutter, mens ved sommersolverv 21. Hvor lang dagen er, kan du selv sjekke på. En spennende dag Det har skjedd mange spennende ting den 21. Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Kartet fra Meteorologisk institutt viser datoene for når mørketida starter i disse byene.

Next

På søndag «snur» sola

når snur sola mot sommer 2020

På den sørlige halvkule inntreffer det 20. For tida rettar aksen seg opp slik at Polarsirkelen flytter seg litt nordover frå år til år. Det betyr at i Norge, hvor vi har sommertid, snur solen klokken 00. Da er det midnattssol nord for den nordlige polarsirkelen, og vi begynner på en ny runde mot vinter, mørke og kulde. Formelt inntreffer dette klokken 22. Samt polar-stemningen i Troms og Finnmark? Tidspunktet for når solen snur, faller i år på 22.

Next

På søndag «snur» sola

når snur sola mot sommer 2020

Denne forsommeren har i hvert fall jeg vært heldig med sunt utendørs liv. Fenomenet oppstår fordi jorda ikke roterer rett opp og ned, men med 23,5 graders helning. Dette henger sammen med at vi står på jordkloden og ser opp på sola. Det er fordi høye fjell stenger for sollyset. Det hyggelige er at tida for når sola er oppe øker mer og mer hver dag. Endringen er langsomst ved solvervene i juni og desember, bare et minutt, og raskest rundt jevndøgnene. Paven annullerte dermed det tidagers avviket som hadde påløpt fra 4.

Next

Den lengste dagen

når snur sola mot sommer 2020

Forskjellen mellom kalenderårets lengde av 365,25 døgn og det tropiske årets lengde av 365,2421875 døgn epoke 12000,0 flyttet gradvis datoen for vintersolverv framover omtrent tre dager for hvert fjerde århundre, slik at i det 16. Jordaksen står litt på skrå i forhold til den banen vi følger rundt Solen. Lengre og lengre Allerede 22. Marie Curie fikk Nobelprisen blant annet for denne oppdagelsen. Og når det igjen blir sommer, er Bodø blant byene som har midnattssol.

Next