Otto robsahm. Robsahm (slekt) 2019-11-25

Skal vi danse?

otto robsahm

Den 30 december informerades om lÀget och man var eniga om att inte falla undan för det brittiska kravet, samtidigt som den tidigare försÀkran till tyskarna om att fartygen inte skulle fÄ löpa ut, skulle ses som en upplysning och inte ett löfte. Under vÄren hade man frÄn brittisk sida konstaterat att det skulle bli brist pÄ vissa specialkullager som man bara kunde fÄ frÄn Sverige. Ett resultat av Operation Rubble blev ocksÄ att tyskarna fick igenom ett svenskt löfte om att alla norska fartyg som fanns kvar i Sverige skulle dras samman till Göteborg, underförstÄtt för att bevakningen av dem skulle underlÀttas. Abwehrs viktigaste agent i Norden, dubbelagenten , var ocksÄ aktiv i samband med kvarstadsbÄtarna. Under tiden hade en tysk bevÀpnad trÄlare dykt upp och började beskjuta Storsten.

Next

KvarstadsbÄtarna

otto robsahm

Den 4 februari kom en rapport om att de tyska jagarna hade lÀmnat Kristiansand, och Operation Cabaret sattes igÄng. En av de övriga tvÄ bÄtarna fortsatte vÀsterut, men dÄ man hade norskt land i sikte ville gruppen i den andra bÄten ta sig iland sÄ snart som möjligt. Den 3 februari 1943 blev besÀttningsmedlemmarna frÄn kvarstadsbÄtarna, minus tvÄ sjuka och de sex kvinnorna, fraktade till ett fÀngelse i staden , en liten stad pÄ nordsidan av. De norska handelsfartygen kunde slutligen smita igenom den tyska och nÄ den 25 januari 1941. BefÀl frÄn skeppen som lyckades att ta sig till Storbritannien blev i december 1941 bland de första mottagarna av den nyinstiftade norska orden. Obekant med den nya situationen och den starka strömmen samt utan bogserbÄtsassistans seglade fartyget först pÄ Trykon och dÀrefter Rita. Den brittiske i Stockholm, , hade upprepade gÄnger försÀkrat svenska myndigheter att bevÀpning av handelsfartygen inte skulle ske.

Next

Skal vi danse?

otto robsahm

Detta var en viktig sĂ€kerhetspolitisk signal till de krigförande, dĂ„ det var första gĂ„ngen sedan 1940 som Sverige rev upp en eftergift gentemot Tyskland, och gjorde det med hĂ€nvisning till de allierades diplomatiska tryck. Bild frĂ„n utredning, om hur vapensmugglingen till kvarstadsbĂ„tarna förmodades ha gĂ„tt till. VĂ€stmakternas, regeringskollegernas, UndĂ©ns och Bohemans samlade pĂ„tryckningar tvingade till slut Ă€ven GĂŒnther att Ă€ndra Ă„sikt, och förhandlingar pĂ„börjades i Berlin med utgĂ„ngspunkt om att de norska fartygen skulle tillĂ„tas avgĂ„. Efter nĂ„gra minuter mĂ„ste det engelska planet Ă„tervĂ€nda för att inte fĂ„ slut pĂ„ brĂ€nsle. I höjd med kom tvĂ„ tyska trĂ„lare och under ca en halv timma besköts fartyget med 15—20 granater samt kulspruteeld utan att orsaka nĂ„gon större skada. En mindre grupp pĂ„ 9 sjuka fĂ„ngar frĂ„n kvarstadsbĂ„tarna blev i februari 1945 överförda frĂ„n Sachsenhausen till ett sĂ„ kallat hĂ€lsolĂ€ger, , i nĂ€rheten av. Under hela överfarten gjorde hon 19 knop.

Next

KvarstadsbÄtarna

otto robsahm

Passande portion till en person, kan utökas till tvÄ personer om de Àter lite. De svÀngde kanonerna mot oss och vi insÄg att det var allvar. Det norska lastfartyget ankrade norr om i vÀntan pÄ nÀsta vÀderprognos klockan Ätta pÄ morgonen. I slutet av april började rÀttegÄngarna, dÀr de tyska myndigheterna hÀvdade att besÀttningsmedlemmarna skulle anses vara tyska medborgare och anklagade dem för att vara , en anklagelse som enligt tysk lag kunde medföra dödsstraff. I 2010 fikk han sitt eget program, , som har gÄtt pÄ siden 2010. För att förhindra rekvisitionen tvingades mÄnga norska fartygsÀgare till i Sverige instÀngda fartyg, av den tyska ockupationsmakten att utfÀrda fullmakter till svenska advokater för att kunna processa vid svenska domstolar om till dessa. Detta gjordes dels för att inte tyskarna skulle fÄ tillgÄng till fartygen, men ocksÄ för att de skulle kunna sÀttas in i konvojtrafik för de rÀkning.

Next

Otto Robsahm (snekker)

otto robsahm

För att ge fartygen möjlighet att snabbt komma till sjöss, förtöjdes de parvis vid de yttersta bryggorna och bojarna i Göta Àlvs mynning. Results of choosing to win in super finals. BefÀlhavarens skicklighet och det lilla fartygets manövrerbarhet gjorde piloten pÄtagligt irriterad. I gruppen ingick ocksÄ tulltjÀnstemannen Rutger Svanberg. Parterna var formellt Nortraship Ä ena sidan och berörda norska redare Ä andra sidan, i praktiken de krigförande Storbritannien och Tyskland.

Next

KvarstadsbÄtarna

otto robsahm

I 2006 deltok han i. The judges are Trine Dehli Cleve, Tor FlĂžysvik, and Christer Tornell. ÄndĂ„ dröjde klartecknet frĂ„n tysk sida för förnyad lejdtrafik till 6 maj, troligen pĂ„ grund av att utrikesminister Ribbentrop först mĂ„ste fĂ„ klartecken frĂ„n Hitler i det prestigefyllda Ă€rendet. Kort efterĂ„t dök tvĂ„ tyska sjöflygplan upp och anföll med torpeder. Tankfartyget Lind fotograferad av autogiropiloten Rolf von Bahr, som just lĂ€mnat förnödenheter till det infrusna fartyget under vintern 1939-1940. Processen fördes genom det svenska rĂ€ttssystemet Ă€nda upp till. Hade vi haft anledning till att följa kampen pĂ„ den inre fronten hemma i Norge pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll, skulle svaren för de flestas vidkommande sĂ€kert hĂ„llits i mera vaga och obestĂ€mda ordalag.

Next

Skal vi danse?

otto robsahm

Skytteren som ligger pÄ 71 meters djup hade lÀckt mindre mÀngder olja i cirka 10 Är, nÀr svenska myndigheter vintern 2005 uppmÀrksammades pÄ att fartyget hade börjat lÀcka större mÀngder olja. Det vore av högsta vikt att ett klokt avgörande trÀffades i detta, för hela landet viktiga Àrende. Den livbÄt som höll vÀstlig kurs sÄgs av engelska spaningsplan den 4 april men försvann dÀrefter. PÄ grund av tjock is dröjde det flera timmar, till strax efter klockan 23, innan alla fartyg stÀvade ut mot havet i den mÄnljusa natten. Styrman Rydberg pÄ Ranja tilldelades. KvarstadbÄtene : Göteborgkonvoien : et kapitel av den norske handelsmarines historie under krigen. Det hÄrda arbetet och knappa matransonerna gjorde fÄngarna mottagliga för olika sjukdomar, och speciellt krÀvde mÄnga liv.

Next

Skal vi danse?

otto robsahm

Vid hemliga förhandlingar mellan svenska myndigheter och de krigförande parterna kopplades frÄgan om kvarstadsbÄtarnas möjlighet att lÀmna svenskt vatten ocksÄ till frÄgan om , det vill sÀga tillÄtelse för vissa svenska handelsfartyg att passera de krigförandes minfÀlt i och , med last frÄn andra inte krigförande lÀnder in till Göteborg. PÄ order av sin chef i Göteborg fick han inte vidta nÄgra ÄtgÀrder, utan bara ta hand om skeppsbrutna som tog sig i land. Hamnmyndigheterna i Göteborg bestÀmde att kvarstadsbÄtarna mÄste ligga förtöjda med stÀvarna mot land. Dicto girade Äter in mot svenska kusten och den skyddande isen. Avsikten var dÀrefter att ro till Norge, men trÄlaren hann snart ikapp och tvingade besÀttningen ombord.

Next