Uppvärmning löpning. Uppvärmningsövningar 2019-11-28

Bränn fett med högintensiv intervallträning

uppvärmning löpning

Tänk på att inte övertänja några leder, knäet och armbågar ska alltid vara lätt böjda och inte tänjas åt fel håll. Sedan tidigt 1960-tal, då den legendariske nyazeeländska coachen Arthur Lydiard presenterade sin mängdträningsfilosofi, har långdistanslöpning i hög grad präglats av en tro på stor träningsvolym. Vid träning så kan ju spelövningar och viss teknikträning vävas in i uppvärmningen för att det skall bli så tidseffektivt som möjligt. Utfallsgång: Ta stora utfallssteg och passa på att sträcka armarna upp över huvudet för att öppna upp bröstkorgen och sträcka ut bröstryggen. Upprepa 10 gånger med varje fot. På så sätt lär sig musklerna ta emot nervimpulser snabbare, och rörelserna blir mera exakta sen i träningspasset. Man börjar uppvärmningen med att stora muskelgrupper får arbeta så att tillräckligt med värme produceras och avslutar med specifika övningar för muskler och leder som är anpassade för det som träningen kräver.

Next

Sex tips på en bra uppvärmning

uppvärmning löpning

Stretcha så här: Efter uppvärmningen men innan löpningen kan du tänja musklerna med lätt gungande rörelser. Intensiteten ska öka gradvis, så att cirkulationssystemet hinner anpassa sig till det ökade syrebehovet, och musklerna och senorna blir mjuka och smidiga. Gå på lutning 0 i 1-2 minuter aktiv vila. Efter 30 meter går du tillbaka till starten igen. C Om det känns möjligt, sjunk ner med överkroppen och sätt händerna i golvet. Riktvärdet för intensiteten under distanspassen är 70—80 procent av maxpuls.

Next

Uppvärmning

uppvärmning löpning

Och eftersom löpning är en högriskaktivitet för knän, ländrygg, fötter, höfter ja, jag skulle kunna fortsätta … har man allt att vinna på att ge kroppen de bästa förutsättningarna man kan! Kan jag inte bara ta värktabletter? Något för alla Under samtliga av Springtimes Training Camp-veckor kan du välja bland över tio olika träningspass om dagen, men du tränar såklart precis så mycket som du orkar. Hänger du med så får du en träningsresa med mycket löpning och annan träning, med anpassade fartgrupper på alla löparpass. Nedjogg Efter avslutat träningspass är det viktigt att jogga ner. Andas in och förläng överkroppen, andas ut och fäll lätt framåt från naveln. Räta sakta ut höger knä, ta tag i baksidan av benet med båda händerna. Stretching är en viktig komponent i varje träningsrutin.

Next

Bränn fett med högintensiv intervallträning

uppvärmning löpning

Bland annat ökar du ditt rörelseomfång och får förbättrad muskulär koordination. Ovan nämnda Lydiards träningsmodell förknippas i första hand med mängdträning. Höftböjare Kom upp med överkroppen. Låt uppvärmningsövningarna ta ungefär 10 minuter — det är din kropp värd. Exempelvis genom att sänka tempot och promenera under 3 minuter.

Next

Uppvärmningsövningar

uppvärmning löpning

Med denna vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. I vår har du chansen att göra just det — på Springtime Travels löparveckor Allt om löpning. Nudda vänster fot med höger hand, återgå till utgångsläget och byt sida. Tredje intervallen springer du 10 sek, vilar 10 sekunder. Lägg exempelvis upp foten på ett räcke, luta dig med rak rygg mot foten och gunga in och ut i ett läge där du känner stretchen. Du kan handla via vår webbshop länk till vår butik eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö.

Next

Bästa uppvärmningen inför löppasset

uppvärmning löpning

Om piriformis blir för hårt eller krampaktig kan det irritera ischiasnerven vilket orsakar smärta nedre delen av ryggen och låren. Därefter bör du tänja de muskler som skall vara aktiva och det är oerhört viktigt att du bara gör mjuka lugna tänjningar som är 10-15 s långa och inte riktigt sträcker till muskelns ändläge. Men vilket träningsprogram ska du välja? IntensitetBörja lugnt och fortsätt genom att öka intensiteten. Men aldrig mindre än 10 minuter iaf, för kroppen hinner knappt reagera på kortare tid än så. Utan vila, som låter din kropp anpassa sig, kommer din träning att bli obalanserad.

Next

Bränn fett med högintensiv intervallträning

uppvärmning löpning

I en fackgranskande artikel från 2006 hittades bl. I slutet på mars och början på april arrangerar Springtime Travel två träningsresor med extra mycket fokus på löpning. Ett väldigt viktigt ämne tycker jag , så här kommer en sammanfattning! Generellt ligger den här tröskeln på en intensitet som motsvarar runt 80-90 procent av din maxpuls oftast högre ju mer vältränad du är och kallas för tröskelpuls. Forskning visar också att dynamisk uppvärmning ökar styrkan i lårmusklerna och förbättrar flexibiliteten i baklårsmusklerna, något som i sin tur kan påverka löpstyrkan positivt. Nu kan du stretcha statiskt, alltså hålla en muskel utsträckt minst 20—30 sekunder. Lydiard menar nämligen att det under en relativt kort period läs ca 8 veckor med intensiv tempoträning går att skapa en toppform. Mat som innehåller mycket fett eller fibrer bör undvikas två timmar före en löptur.

Next

Uppvärmning

uppvärmning löpning

Och som mest ett par kilometer. Bonustips Efter den första delen av uppvärmningen, som består av lugn joggning, kan du göra övningar som värmer upp ryggmusklerna. Hur väl man lyckas med att höja sin löpkapacitet under dessa veckor med fokus på högre löptempo, hänger dock i hög grad samman med den grund som man har byggt upp under en lång förberedelseperiod. Ett lätt pass där du inte blir särskilt trött, men där du ändå får en bra genomströmning i musklerna kan få dig att återhämta dig bättre än om du bara ligger still. Spring nästa intervall 20 sekunder, vila 10 sekunder. Stanna här fem djupa andetag.

Next

Sex tips på en bra uppvärmning

uppvärmning löpning

De vanligaste är att du utför stretching övningarna efter träningen. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar. Utgå antingen från din kilometerfart eller från din snittpuls under loppet för att uppskatta din tröskelintensitet. Undvik långa strechningar, utan gör hellre aktiva övningar där du går igenom de leder och muskler som ska jobba. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt.

Next